A családban van egy szülinapos, ezért úgy döntöttem - ha már így házicukrászkodom -, hogy sütök neki egy tortát. Mivel a szülinapos se hétköznapi ember (persze csakis pozitív értelemben:) ) így a tortának is extrának kellett lennie.
A kávés piskóta a maga keserűségével pont annyira ellensúlyozza a karamellás vajkrémet, hogy ne hagyományos ízeket kapjunk. Aki szeretné, egy kis meggyel is megbolondíthatja - én ezt tettem, és el is készült egy nem mindennapi torta egy nem mindennapi embernek.
Egy kis jótanács: a tortában kávé van, így este csak ésszel nassoljatok belőle. Mivel én nem kávézom, az este benyomott 2-3 szeletet meg is éreztem elalvásnál.
Jó sütögetést minden lelkes kipróbálónak, és boldog szülinapot a szülinaposnak! :)
Hozzávalók:
A piskótához
- 270 g gluténmentes liszt
- 300 g kristálycukor
- 60 g kakaó
- másfél teáskanál sütőpor
- másfél teáskanál szódabikarbóna
- 2 tojás
- 350 ml laktózmentes tej
- 150 ml feketekávé
- 75 g laktózmentes vaj
- csipet só
- 20 g Fiber husk - hagyományos nevén: útifű maghéj
A karamell öntethez
- 150 ml laktózmentes tejszín
- 200 g kristálycukor
- 100 g laktózmentes vaj - felkockázva
- 3 csipet só
A vajkrémhez (Swiss Meringue)
- 180 g kristálycukor
- 150 g tojásfehérje
- 250 g laktózmentes vaj - puha, kockára vágva
- 80 ml karamell öntet
Ezenkívül:
- dió a díszítéshez
- meggy a töltéshez (ez kihagyható)
---------------------
A tészta elkészítése:
- A sütőt 170 ºC-ra előmelegítjük légkeveréssel.
- Két 22 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. (Nekem csak 20cm-es volt, de az is megfelel)
- A vajat felolvasztjuk és szobahőmérsékletűre hűtjük.
- A száraz összetevőket (kakópor, liszt, sütőpor, szódabikarbóna, cukor, fiber husk) összekeverjük.
- Hozzáöntjük a maradék összetevőket: tej, vaj, tojás, kávé.
- A tésztát csomómentesre keverjük.
- Elosztjuk a tésztát a tortaformák között, majd 30-35 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
- Rácson hagyjuk kihűlni.
A karamella öntet elkészítése:
- A tejszínt felforraljuk, majd félretesszük.
- A cukrot közepesen magas lángon karamellizáljuk (szabad kevergetnünk, nem karamell mázt készítünk).
- Ha a cukor felolvadt és elkezdett karamellizálódni, levesszük a tűzről és kockánként belekeverjük a vajat. Jól elkeverjük.
- Majd szép lassan belekeverjük a tejszínt is. Fel fog habzani, de nem kell megijedni, csak óvatosan kell önteni. Ha közben összeáll, visszatesszük a tűzre, hogy megolvadjon.
- Ha elkészült a karamell, szobamelegre hűtjük.
A vajkrém elkészítése:
- A tojást és a cukrot vízgőz fölött elkezdjük kézi habverővel keverni. Ha nagyon precízek akarunk lenni és van hőmérőnk, akkor addig kell kevergetnünk, míg el nem éri a 65ºC-ot. De figyelni kell, állandóan keverni kell, hogy ne csomósodjon be. Ha nincs hőmérőnk, akkor addig kell kevergetnünk, amíg egy kis krémet az ujjunk között eldörzsölve nem érezzük már a kristálycukrot és a keverék "csípősen forró".
- Ezután a habot állómixerrel vagy kézivel addog verünk habossá, amíg ki nem hűl. Ez akár 10 percig is eltarthat. A végére egy nagyon szép, kemény habot kell kapnunk.
- Ha elérte a kívánt hőmérsékletet, kockánként beledolgozzuk a vajat is. Nem kell megijedni, lesz egy olyan pont, ahol úgy néz majd ki mintha szétesne a krém, de csak verni kell tovább a géppel, amíg szép krémes nem lesz.
- A végén beleöntjük a karamellt is, és ezzel is krémesre keverjük.
A torta összerakása:
- A tortalapok tetejét egyenesre vágjuk, ajd mindkét tortalapot félbevágjuk. Így 4 tortalapot kell kapnunk.
- Egy adag vajkrémet rakunk az első lapra, majd egyenletesen elkenjük - ha használnunk meggyet, akkor most elszórunk egy adagot a krémen. Ráhelyezzük a második lapot, ezt is megkenjük, majd addig folytatjuk a lépéseket, amíg az összes tortalap el nem fogy.
- A végén a tortát kívülről is bekenjük egy spatula segítségével.
- Az elkészült tortát a hűtőbe rakjuk egy 15 percre, hogy a vajkrém szilárduljon, majd leöntjük a karamell öntettel és dióval díszítjük.
- Visszarakjuk a hűtőbe, hogy a krém és a karemell is megszilárduljon.
- 2-3 óra múlva lehet is szeletelni:)