Sóskaramellás kávétorta

március 01, 2015

10_soskaramellas-kavetorta.jpg

A családban van egy szülinapos, ezért úgy döntöttem - ha már így házicukrászkodom -, hogy sütök neki egy tortát. Mivel a szülinapos se hétköznapi ember (persze csakis pozitív értelemben:) ) így a tortának is extrának kellett lennie.

A kávés piskóta a maga keserűségével pont annyira ellensúlyozza a karamellás vajkrémet, hogy ne hagyományos ízeket kapjunk. Aki szeretné, egy kis meggyel is megbolondíthatja - én ezt tettem, és el is készült egy nem mindennapi torta egy nem mindennapi embernek.

Egy kis jótanács: a tortában kávé van, így este csak ésszel nassoljatok belőle. Mivel én nem kávézom, az este benyomott 2-3 szeletet meg is éreztem elalvásnál.

Jó sütögetést minden lelkes kipróbálónak, és boldog szülinapot a szülinaposnak! :)

Hozzávalók:

A piskótához

  • 270 g gluténmentes liszt
  • 300 g kristálycukor
  • 60 g kakaó
  • másfél teáskanál sütőpor
  • másfél teáskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 350 ml laktózmentes tej
  • 150 ml feketekávé
  • 75 g laktózmentes vaj
  • csipet só
  • 20 g Fiber husk - hagyományos nevén: útifű maghéj

A karamell öntethez

  • 150 ml laktózmentes tejszín
  • 200 g kristálycukor
  • 100 g laktózmentes vaj - felkockázva
  • 3 csipet só

A vajkrémhez (Swiss Meringue)

  • 180 g kristálycukor
  • 150 g tojásfehérje
  • 250 g laktózmentes vaj - puha, kockára vágva
  • 80 ml karamell öntet

Ezenkívül:

  • dió a díszítéshez
  • meggy a töltéshez (ez kihagyható)

---------------------

A tészta elkészítése:

  1. A sütőt 170 ºC-ra előmelegítjük légkeveréssel.
  2. Két 22 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. (Nekem csak 20cm-es volt, de az is megfelel)
  3. A vajat felolvasztjuk és szobahőmérsékletűre hűtjük.
  4. A száraz összetevőket (kakópor, liszt, sütőpor, szódabikarbóna, cukor, fiber husk) összekeverjük.
  5. Hozzáöntjük a maradék összetevőket: tej, vaj, tojás, kávé.
  6. A tésztát csomómentesre keverjük.
  7. Elosztjuk a tésztát a tortaformák között, majd 30-35 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
  8. Rácson hagyjuk kihűlni.

A karamella öntet elkészítése:

  1. A tejszínt felforraljuk, majd félretesszük.
  2. A cukrot közepesen magas lángon karamellizáljuk (szabad kevergetnünk, nem karamell mázt készítünk).
  3. Ha a cukor felolvadt és elkezdett karamellizálódni, levesszük a tűzről és kockánként belekeverjük a vajat. Jól elkeverjük.
  4. Majd szép lassan belekeverjük a tejszínt is. Fel fog habzani, de nem kell megijedni, csak óvatosan kell önteni. Ha közben összeáll, visszatesszük a tűzre, hogy megolvadjon.
  5. Ha elkészült a karamell, szobamelegre hűtjük.

A vajkrém elkészítése:

  1. A tojást és a cukrot vízgőz fölött elkezdjük kézi habverővel keverni. Ha nagyon precízek akarunk lenni és van hőmérőnk, akkor addig kell kevergetnünk, míg el nem éri a 65ºC-ot. De figyelni kell, állandóan keverni kell, hogy ne csomósodjon be. Ha nincs hőmérőnk, akkor addig kell kevergetnünk, amíg egy kis krémet az ujjunk között eldörzsölve nem érezzük már a kristálycukrot és a keverék "csípősen forró".
  2. Ezután a habot állómixerrel vagy kézivel addog verünk habossá, amíg ki nem hűl. Ez akár 10 percig is eltarthat. A végére egy nagyon szép, kemény habot kell kapnunk.
  3. Ha elérte a kívánt hőmérsékletet, kockánként beledolgozzuk a vajat is. Nem kell megijedni, lesz egy olyan pont, ahol úgy néz majd ki mintha szétesne a krém, de csak verni kell tovább a géppel, amíg szép krémes nem lesz.
  4. A végén beleöntjük a karamellt is, és ezzel is krémesre keverjük.

A torta összerakása:

  1. A tortalapok tetejét egyenesre vágjuk, ajd mindkét tortalapot félbevágjuk. Így 4 tortalapot kell kapnunk.
  2. Egy adag vajkrémet rakunk az első lapra, majd egyenletesen elkenjük - ha használnunk meggyet, akkor most elszórunk egy adagot a krémen. Ráhelyezzük a második lapot, ezt is megkenjük, majd addig folytatjuk a lépéseket, amíg az összes tortalap el nem fogy.
  3. A végén a tortát kívülről is bekenjük egy spatula segítségével.
  4. Az elkészült tortát a hűtőbe rakjuk egy 15 percre, hogy a vajkrém szilárduljon, majd leöntjük a karamell öntettel és dióval díszítjük.
  5. Visszarakjuk a hűtőbe, hogy a krém és a karemell is megszilárduljon.
  6. 2-3 óra múlva lehet is szeletelni:)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása