Karamellás sajttorta

február 06, 2015

 
Hihetetlen jó dologunk van idéntől! A philadelphia krémsajt már kapható magyarországon is laktózmentes változatban - eddig csak osztrák barátainktól lehetett beszerezni. És hogy ez mért is jó? Mert a legfinomabb sajttortákat ebből a krémsajtból készítik szerte a világon, még a legprofibbak is. Szóval eggyel több összetevő amivel már mi se vagyunk lemaradásban:)

06_karamellas-sajttorta.jpg

Ennek örömére, és hogy a közelemben lévő boltban találtam is, úgydöntöttem sajttortát készítek. Hagyományos esetben a sajttortát ugye valami gyümölccsel készítik, hisz a lágysága összepasszol a friss gyümölcsökkel és az édessége - persze ha olyan gyümölcsöt választunk, ellensúlyozható a gyümölccsel. Most én mégis kihagyom a receptből és egy sóskaramellás változatot próbálok ki, aminek az érdekessége, hogy a tésztája nem csak a hagyományos kekszes alapú sajttorta tészta, hanem a fele keksz adagot lecseréltem sósperecre:) Így lesz izgalmas édesszájú desszert!

Hozzávalók:

A tésztához

A karamellhez

A sajtkrémhez

---------------------

Az alap elkészítése:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  2. Ropotgép késes fejével aprítsuk fel a ropit kekszet meg cukrot.
  3. A megolvasztott vajat és tojást keverjük hozzá a morzsához, majd dolgozzuk jól össze.
  4. Egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljába nyomkodjuk bele a morzsát, majd tegyük 10 percre a sütőbe. ne ijedjünk meg, nem fog összeállni tésztává, inkább egy ilyen hígabb valami lesz. Ha kivettük tegyük hűvös helyre pihenni.

A karamella elkészítése:

  1. Minden hozzávalót gondosan előkészítünk, mert a készítés alatt nem lesz idő méregetni.
  2. Kikészítünk a tűzhely mellé egy pohár vizet konyhai ecsettel.
  3. A tejszínt egy kisebb edényben felforraljuk, majd melegen tartjuk.
  4. A cukrot egy vastag falú kislábosba tesszük, majd közepes lángon elkezdjük karamellizálni. A karamellkészítés alapszabálya, hogy nem kevergetjük, mert keverés hatására a cukor könnyen kikristályosodhat, és egy idő után ez már visszafordíthatatlan lesz. Előfordulhat, hogy a szélén hamarabb kezd karamellizálódni, mint középen, de ezt megakadályozandó az edény falát időről időre lekenjük a vizes ecsettel. Szép borostyánbarna színt kell elérnünk, ekkor lesz finom a karamell!
  5. Amikor elérte a kívánt színt, levesszük a tűzről és lassan (!) hozzáadjuk a mézet, majd a meleg tejszín felét is. Ne ijedjünk meg, a karamella felhabzik és össze is állhat, de ez természetes.
  6. Amikor már "lenyugszik" a karamella, adjuk hozzá a maradék tejszínt és tegyük vissza a tűzhelyre alacsony lángon, amíg fel nem olvad.
  7. Ha a karamell újra felolvadt, adjuk hozzá a vajat, majd miután jól elkevertük, tegyük félre, amíg kézmelegre nem hül..

A sajtkrém elkészítése:

  1. Keverjük össze a sajtot a tojást a cukrot és a vanília kivonatot.
  2. Ha robotgéppel dolgozunk, érdemes alacsony fokozaton, nehogy habos legyen a keverék, mert akkor sütésnél könnyebben szétrepedhet.

A torta összeállítása:

  1. A langyos karamellkrémből ízlés szerint öntsünk egy adagot a morzsarétegre, majd erre öntsük rá a sajtos keverékünket.
  2. A sütőben 35-45 perc alatt készre sütjük - akkor jó amikor megrázzuk és már csak a közepén "kocsonyás" egy kicsit.

Jótanás: ez a recept 22cm-es tortaformával az igazi. Én 18-assal fogtam neki és így kicsit vastag lett a tésztaréteg is és a sajtréteg is, szóval aki elegánsabb tortát szeretne az 22-es formával süssön:)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása