Vasárnapi fonott kalács

január 25, 2015

05_vasarnapi-fonott-kalacs.jpg

Ilyen időjárásnál a legjobb, ha az ember ki se dugja az orrát a lakásból. És ha már otthon vagyunk, a délutáni pihihez készíthetünk valami finomságot is, ami mellé tökéletesen passzol a nagyi lekvárja, vagy egy bögre kakaó.

A mai receptben lesz egy kis újdonság. Kenyereknél és egyéb sós kelttésztáknál már rendszeresen használom: ez a Fiber Husk. Ez egy természetesen gluténmentes rostadalék- hétköznapi nevén utifű maghéj. Nagyon hasznos kis alapanyag, amit bármelyik táplálékallergia-boltban be lehet szerezni. Használatával ruganyosabb, nedvesebb tésztát kapunk, nem azt a tipikus száraz, törős fajtát. Ráadásul a Fiber Husk nagyon egészséges is! Pótolja a gluténmentes ételekből hiányzó rostot. Mindenkinek ajánlom a használatát kelttésztákhoz vagy olyan sütnivalókba, ahol a tészta nagyban dominál. Persze sajnos még így sem a hagyományos foszlós kalácsot kapjuk, hisz ez gluténmentes változatban lehetetlen. Hogy miért? A fonottkalács foszlósságát alapesetben ugyanis a búzalisztben található gluténmolekulák elrendeződése, a gluténszálak szerkezete adja... De ettől még ez a fonott kalács isteni finom és puha lesz, tökéletes kísérő a takaró alatti olvasáshoz/tévézéshez:)

Hozzávalók:

  • 500 g gluténmentes liszt
  • 20 g friss élesztő
  • 1 db nagy tojás
  • 3 dl laktózmentes tej
  • 80 g cukor
  • 1 teáskanál só
  • 90 g laktózmentes vaj - puha
  • 20 g Fiber Husk - hétköznapi nevén utifű maghéj

---------------------

  1. 1 dl tejben egy teáskanál cukorral felfuttatom az élesztőt.
  2. A lisztet egy edénybe szitálom.
  3. Hozzákeverem a cukrot, a sót és a Fiber Husk-ot.
  4. Ha az élesztős tej felfutott, hozzáadom a lisztes keverékhez és elkezdem összedolgozni. Közben hozzáadom a maradék tejet is.
  5. Pár perc gyúrás után hozzáadom a tojást és felkockázott vajat is.
  6. A tésztát késszé dolgozom, majd meleg helyen lefedve 40 percet kelesztem. Ezután lisztezett felületre borítom, átgyúrom, hogy kimenjenek belőle a nagyobb légbuborékok, majd még 20 percig kelesztem.
  7. A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztom, és mindhárom darabból hengert formázok úgy, hogy a végeik elvékonyodjanak.
  8. A 3 hengert egymás mellé fektetem, az egyik végükön összenyomkodom őket, majd hármas fonással összefonom a kalácsot. Nem szabad túl szorosra fonni, mert akkor kelés közben nem tud megnőni, de nem is szabad túl lazára, mert akkor viszont nem áll össze a tészta.
  9. Az így elkészült kalácsot egy felvert tojással lekenem, majd még 20 percig pihentetem.
  10. Előmelegítem a sütőt 180 ºC-ra.
  11. A pihentetett tésztát átkenem még egy adag tojással és a sütőbe teszem.
  12. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása