Eclair fánk

január 21, 2015

04_eclair-fank.jpg

Egyszer külföldön összefutottam egy nagyon jó gluténmentes cukrászdával, aminek a teljes kínálatát végigpróbáltam, míg ott voltunk. És a legjobb sütinek a házi eclair fánkjuk bizonyult, így abból minden nap vettem egy adagot:)

Később (már itthon) eldöntöttem, hogy én is megpróbálom megalkotni, hátha visszahozza az utazás emlékeit, és valami jó is kisül belőle. De valamiért csak húztam-halasztottam a dolgot, ma viszont végre erőt vettem magamon és nekiálltam. Hát, bizony megérte, mindenkit csak biztatni tudok, hogy próbálja ki a receptet, ha egy jó könnyű, krémes desszertre vágyik!

Hozzávalók:

A tésztához (Pate Choux)

A vaníliás custardhoz

  • 5 dl tej
  • 90 g cukor
  • két teáskanál vaníliaaroma
  • 30 g étkezési keményítő
  • 5 tojássárgája
  • 4 dl laktózmentes habtejszín

A csokoládémázhoz

  • 2 tábla étcsokoládé
  • 2 evőkanál étolaj

---------------------

A töltelék előkészítése:

  1. A tejet feltesszük forrni egy vastag aljú edénybe.
  2. A cukrot, a tojássárgáját és keményítőt simára keverjük.
  3. A felforrt tejet folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojásos keverékhez.
  4. Ha jól elkevertük, visszaöntjük a lábosba a teljes elegyet, és középmagas hőmérsékleten folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
  5. Ha hamar besűrűsödik, akkor is várjuk meg a forrást, és a forrástól számítva még legalább 2-3 percig sűrűn kevergetve forraljuk (a tojás miatt).
  6. Az így elkészült pudingot egy tiszta hőálló edénybe töltjük, majd rányomkodunk egy adag celofánt és mégegyszer lefedjük a teljes edényt is.
  7. Teljesen lehűtjük. (ha tél van, mehet az ablakba:) )

A tészta elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 170 ºC-ra - légkeverésesen!
  2. A tojásokat egy edényben összekeverjük (nem habosra!).
  3. A vizet, vajat és tejet a cukorral és sóval egy vastag aljú lábosban felforraljuk.
  4. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzről és beleöntjük a lisztet. Csomómentesre elkeverjük, majd visszarakjuk a tűzre közepes lángon.
  5. Folyamatos kevergetés mellett lesütjük a tésztát (nem ez a szakkifejezés, de nem tudom jobban kifejezni mit csinálunk:) ) - addig kevergetjük, míg össze nem áll a tészta egy tömbbe és el nem kezd odakapni az alja. Ez pár perc alatt megvan.
  6. A tésztát átborítuk egy tálkába és robotgéppel 1-2 percig keverjük, hogy lehűljön kicsit.
  7. Most jön a trükk: szépen lassan hozzá öntjük a felvert tojásokat. Mindig egy kis adagot, majd eldolgozzuk. Ha elkeveredett, jöhet a következő. Meddig? Sűrűn ellenőrizzük a tésztát: egy spatulával vagy fakanállal kiemelek belőle egy kicsit, és ha le is esik róla, meg marad is rajta, akkor már jó. Ha nem esik le róla semmi, akkor adj hozzá még tojást.
  8. Ha jó az állag, habzsákba töltjük és sütőpapírra csíkokat húzunk belőle (amekkora fánkot szeretnél sütni, értelemszerűen olyan hosszút)
  9. Ezután 45 percig sütjük. Közben nem nyitjuk ki az ajtót, mert összeesik. Az ember megijedhet, mert nagyon hamar megbarnul és azt hihetjük, oda fog égni, de nem kell aggódni, nem fog megégni!
  10. Ha lejárt az idő, kivesszük és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

A süti összerakása:

  1. A krémnél megadott habtejszínt habbá verjük 10 g porcukorral.
  2. A kihűlt pudingot kézi habverővel fellazítjuk, és kis adagokban belekeverjük a felvert habot.
  3. Az így elkészült krémet habzsákba töltjük.
  4. A fánkok aljára 2-3 lyukat szúrunk késsel (függ a fánk hosszától) és ezen keresztül megtöltjük őket.

A máz elkészítése:

  1. A két tábla csokit vízgőz fölött megolvasztjuk.
  2. Amikor felolvadtak, két evőkanál étolajat adunk a csokihoz, amit jól elkeverünk (ez adja majd a megszilárdult csoki fényét és puhaságát).
  3. Az elkészült fánkokat belemártjuk a csokiba.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása