Ma két érdekességgel is készültem:)
Az első már a címben is olvasható. Igen, avokádó, méghozzá a csokikrémben. Az avokádót a természet vajának is tartják. Mindamellett, hogy zsiradékként is használható, nem kevesebb, mint 11 vitamin és 17 ásványi anyag van benne. Kitűnő antioxidáns, A, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, és E-vitamint tartalmaz, valamint káliumot, kalciumot, nátriumot, magnéziumot, foszfort és vasat is. Remek szer depresszió, levertség és fáradtság ellen, jó hatással van az emésztésre, és jót tesz a csontjainknak is. Szóval ha különleges és egészséges csokimousse-t akarsz készíteni, akkor bátran használhatod. És egy kis plusz: ezt a mousse-receptet akár magában is elkészítheted (tészta nélkül) kis tálkákba. Magában is egy nagyon finom és könnyű desszert.
De foglalkozzunk a tésztával is (hisz a gluténmentességben ez a fő szempont). A tésztánál is bevetünk egy új alapanyagot, ez pedig az író. Sok pékáru elkészítésekor használnak írót, ami gyakorlatilag a vajkészítés mellékterméke (és amit már alapjáraton is nehéz beszerezni a boltokban, laktózmentes változatban pedig nem is létezik). Viszont van egy házi praktika, amivel elő tudjuk állítani: sima laktózmentes tejet el kell keverni egy kevés citromlével, és pár perc múlva már kész is az írónk. És hogy ez mért is jó nekünk?:) Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a legjobb gluténmentes tésztákhoz sok nedves alapanyag kell, ezért mi most ezt fogjuk használni, hogy még finomabb tésztát kapjunk.
Hozzávalók:
A tésztához
- 250 ml laktózmentes tej
- fél citrom
- 200 g cukor
- 150 g laktózmentes vaj
- 2 tojás
- 1 púpozott teáskanál sütőpor
- 300 g gluténmentes liszt
- 15 g fiber husk - hétköznapi nevén utifű maghéj
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál szerecsendió
- 1/2 teáskanál szegfűszeg
- 50 g apróra darált dió
A csokoládémousse-hoz
- 180 g étcsokoládé
- 2 fej avokádó
- 3 dl laktózmentes tejszín
- 20 g procukor
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaó
Ezenkívül:
- kakaó a díszítéshez
- egy doboz fagyasztott erdeigyümölcs
Ha nincs fiber husk-od, akkor annyit kell tenned, hogy kihagyod a receptből, és 250 ml helyett csak 180 ml tejet használsz:)
---------------------
A tészta elkészítése:
- A sütőt melegítsük elő 180 ºC-ra - légkeverés nélkül.
- Az író készítéséhez a tejhez adjunk másfél evőkanál citromlevet, majd jól keverjük el, és tegyük félre legalább 3 percre.
- A vajat a cukorral verjük habosra, majd egyesével alaposan dolgozzuk el benne a tojásokat is.
- Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót: a sütőport, a lisztet, a diót, ha van, a fiber husk-ot, és a fűszereket is.
- Jól dolgozzuk össze a tésztát.
- Egy 22 centis sütőpapírral bélelt tortaformába öntsük át és oszlassuk el.
- Rakjuk be a sütőbe, és 1 óra alatt süssük készre - vagy amíg a tűpróbánál már nem marad semmi a tűn.
- Ha megsült a tészta, hideg helyen hűtsük le.
A mousse elkészítése:
- A csokoládét vízfürdő felett olvasszuk fel, majd hagyjuk kézmelegre hűlni.
- Az avokádó húsát egy kanál segítségével nyomjuk át egy fém szitán.
- A habtejszínt verjük kemény habbá. A felénél adjuk hozzá a porcukrot.
- Ha a csoki kihűlt, óvatosan keverjük a habhoz, majd az avokádót is és végül a csokoládét is.
A torta összerakása:
- A tortalapot vegyük ki a formából és vágjuk egyenesre a tetejét. Majd rakjuk vissza a formába.
- Ezt a lépést ki lehet hagyni, de én megszórtam a lapot erdeigyümölccsel:)
- Ezután oszlassuk el a csokimousse-t a formában, és rakjuk a hűtőbe legalább 4 órára.
- Ha már eleget volt a hűtőben, levehetjük a tortaformát: egy vékony pengéjű késsel vágjuk körbe, majd óvatosan emeljük le az oldalát.
- Szórjuk meg egy kis kakaóporral a tetejét és már tálalhatjuk is!