A scone egy skót teasütemény (hivatalosan: édes pogácsa). Számtalan variációja létezik különböző magvakkal, gyümölcsökkel keverve. Tökéletesen elkészíthető gluténmentes változatban, mivel alapvetően egy szárazabb, tömény süteményről beszélünk. Sűrű tésztájának köszönhetően igen laktató, így a reggeli tea/kávé mellé is tökéletes kísérő.
Maga a sütés ennél az édességnél is igényel némi előkészületet: a vajat le kell fagyasztani! A vajból ugyanis sütés közben - az olvadás hatására - gőz is keletkezik, ami a kelleténél jobban "felfújhatja" a tésztát. Ha azonban lefagyasztjuk a vajat, elkerülhetjük ezt a "felfújódást": mire a sütés alatt megolvad a vaj, addigra a tészta már összesül, és nem tudja azt levegősíteni. Így lesz belőle igazi tömény, omlós scone-tészta. A vajat elég egy-két órára bedobni a mélyhűtőbe, utána reszeljük le, és már készíthetjük is a tésztát, ahogyan a receptben van - nem túldolgozva és minél gyorsabban:)
Hozzávalók:
A süteményhez
- 260 g gluténmentes liszt
- 120 g laktózmentes vaj - lefagyasztva, lereszelve
- 80 g cukor
- 1 csomag sütőpor
- fél teáskanál só
- 3 teáskanál mák
- 1 citrom leve
- 1 citrom héja - lereszelve
- 120 ml laktózmentes tejszín
- 1 nagy tojás
- 1 teáskanál vanília
- 150 g felkockázott eper
- nádcukor/barnacukor hintéshez - ha nincs, kristálycukor is megteszi
A citrom mázhoz
- 1 citrom leve
- 120 g porcukor
- 1-2 evőkanál laktózmentes tejszín
---------------------
A tészta elkészítése:
- A sütőt 200 ºC-ra előmelegítjük légkeveréssel.
- Keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót és mákot.
- Adjuk hozzá a citromlevet, a citrom héját, és keverjük el.
- Reszeljük bele a vajat, vagy - ha már lereszeltük - öntsük bele.
- Morzsoljuk össze a tésztát darabosra. Nem szabad eldolgozni teljesen a vajat és gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől.
- Egy külön tálkában keverjük össze a tejszínt, tojást és vaníliát, majd adjuk a lisztes keverékhez.
- Gyorsan, határozott mozdulatokkal dolgozzuk össze a tésztát.
- Egy spatulával vagy kanállal óvatosan forgassuk bele az epret.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük át a tésztát és formázzunk belőle egy kb. 20 cm átmérőjű lepényt.
- Ezt a lepényt szeljük fel 8 szeletre, majd a szeleteket távolítsuk el kicsit egymástól. Szórjuk meg a tetejüket a nádcukorral vagy barnacukorral.
- 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.
- Ha elkészült, rácson langyosra hűtsük le.
A máz elkészítése:
- Amíg hűl a süti, elkészítjük a mázat.
- A porcukrot keverjük el a citrom levével. Nem kell megijedni, ha nagyon csomós, kevergessük tovább, amíg szép krémes nem lesz. Ha egyáltalán nem akar folyós lenni, pár kanál tejszínnel segíthetünk neki.
- Emeljük ki a mázból a keverő eszközt - a máz állaga akkor megfelelő, ha a keverőeszközről lecsorduló máz nem azonnal vegyül el az edényben lévő mázzal, hanem egy kicsit "megmarad".
- A langyos sütire csorgassuk rá a mázat és várjuk meg míg teljesen ki nem hűl.