Epertorta nőnapra

március 08, 2015

Ezzel a recepttel kívánunk nagyon boldog nőnapot minden olvasónknak!:)

12_nonapi_torta.jpg

Ezt a tortát a mai napon kifejezetten azoknak a férfi olvasóinknak ajánljuk, akik a sütés-főzésben nem igazán jártasak, de annál inkább lelkesek, és szeretnék elkészíteni nőnapi meglepetésként a női családtagoknak/ismerősöknek vagy bárkinek. Az eper megfőzésén kívül ugyanis nincs benne semmi időigényesebb feladat, ami miatt sokat kellene állni a konyhában fakanállal;)

Dekorálni ízlés szerint lehet virágokkal, gyümölcsökkel stb. A végeredmény ellenállhatatlan. :)

Hozzávalók:

A piskótához

  • 250 g gluténmentes liszt
  • 200 g kristálycukor
  • másfél teáskanál sütőpor
  • másfél teáskanál szódabikarbóna
  • 20 g Fiber husk - hagyományos nevén: útifű maghéj
  • egy csipet só
  • 100 g laktózmentes vaj - felolvasztva
  • 2 tojás
  • 350 ml laktózmentes tej
  • 75 ml laktózmentes habtejszín
  • vanília

A vajkrémhez 

  • 300 g friss eper - apróra kockázva
  • 3 evőkanál víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 300 g laktózmentes vaj - puha, kockára vágva
  • 300 ml laktózmentes habtejszín
  • 200 g porcukor

Ezenkívül:

  • eper és csokoládé a díszítéshez

---------------------

A tészta elkészítése:

  1. A sütőt 170 ºC-ra előmelegítjük légkeveréssel.
  2. Két 15 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
  3. A vajat felolvasztjuk és szobahőmérsékletűre hűtjük.
  4. A száraz összetevőket (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, cukor, fiber husk, só) összekeverjük.
  5. Hozzáöntjük a maradék összetevőket: tej, vaj, tojás, tejszín, vanília.
  6. A tésztát csomómentesre keverjük.
  7. Elosztjuk a tésztát a tortaformák között, majd 30-35 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
  8. Rácson hagyjuk kihűlni.

A vajkrém elkészítése:

  1. Amíg sül a tészta, az epret apróra kockázzuk, majd egy kis edényben a 3 evőkanál vízzel és 1 evőkanál cukorral közepes lángon feltesszük főzni.
  2. 15-20 perc alatt szétfőzzük az epret. Közben néha kevergetjük.
  3. Mikor szétfőtt az eper, egy evőkanál étkezési keményítőt belekeverünk, és így még 1-2 percig főzzük, rendszeresen kevergetve.
  4. Ha besűrűsödött, félretesszük hűlni.
  5. A vajat robotgéppel habosra verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és tovább verjük.
  6. Beleöntjük a kihűlt epret (mindenképp hidegnek kell lennie, különben megolvad a vaj!) és elkeverjük.
  7. Majd szép lassan adagolva beleöntjük a a tejszínt is és addig verjük, míg krémes nem lesz.

A torta összerakása:

  1. A tortalapok tetejét egyenesre vágjuk, majd mindkét tortalapot félbevágjuk. Így 4 tortalapot kell kapnunk.
  2. Egy adag vajkrémet rakunk az első lapra, majd egyenletesen elkenjük. Ráhelyezzük a második lapot, ezt is megkenjük, majd addig folytatjuk a lépéseket, amíg az összes tortalap el nem fogy.
  3. A végén a tortát kívülről is átkenjük egy spatula segítségével.
  4. Az elkészült tortát a hűtőbe rakjuk egy 15 percre, hogy a vajkrém kívülről szilárduljon, majd eperrel és olvasztott csokoládéval díszítjük.
  5. Visszarakjuk a hűtőbe, és 2-3 óra múlva lehet is szeletelni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása