Ezzel a recepttel kívánunk nagyon boldog nőnapot minden olvasónknak!:)
Ezt a tortát a mai napon kifejezetten azoknak a férfi olvasóinknak ajánljuk, akik a sütés-főzésben nem igazán jártasak, de annál inkább lelkesek, és szeretnék elkészíteni nőnapi meglepetésként a női családtagoknak/ismerősöknek vagy bárkinek. Az eper megfőzésén kívül ugyanis nincs benne semmi időigényesebb feladat, ami miatt sokat kellene állni a konyhában fakanállal;)
Dekorálni ízlés szerint lehet virágokkal, gyümölcsökkel stb. A végeredmény ellenállhatatlan. :)
Hozzávalók:
A piskótához
- 250 g gluténmentes liszt
- 200 g kristálycukor
- másfél teáskanál sütőpor
- másfél teáskanál szódabikarbóna
- 20 g Fiber husk - hagyományos nevén: útifű maghéj
- egy csipet só
- 100 g laktózmentes vaj - felolvasztva
- 2 tojás
- 350 ml laktózmentes tej
- 75 ml laktózmentes habtejszín
- vanília
A vajkrémhez
- 300 g friss eper - apróra kockázva
- 3 evőkanál víz
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 300 g laktózmentes vaj - puha, kockára vágva
- 300 ml laktózmentes habtejszín
- 200 g porcukor
Ezenkívül:
- eper és csokoládé a díszítéshez
---------------------
A tészta elkészítése:
- A sütőt 170 ºC-ra előmelegítjük légkeveréssel.
- Két 15 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
- A vajat felolvasztjuk és szobahőmérsékletűre hűtjük.
- A száraz összetevőket (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, cukor, fiber husk, só) összekeverjük.
- Hozzáöntjük a maradék összetevőket: tej, vaj, tojás, tejszín, vanília.
- A tésztát csomómentesre keverjük.
- Elosztjuk a tésztát a tortaformák között, majd 30-35 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
- Rácson hagyjuk kihűlni.
A vajkrém elkészítése:
- Amíg sül a tészta, az epret apróra kockázzuk, majd egy kis edényben a 3 evőkanál vízzel és 1 evőkanál cukorral közepes lángon feltesszük főzni.
- 15-20 perc alatt szétfőzzük az epret. Közben néha kevergetjük.
- Mikor szétfőtt az eper, egy evőkanál étkezési keményítőt belekeverünk, és így még 1-2 percig főzzük, rendszeresen kevergetve.
- Ha besűrűsödött, félretesszük hűlni.
- A vajat robotgéppel habosra verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és tovább verjük.
- Beleöntjük a kihűlt epret (mindenképp hidegnek kell lennie, különben megolvad a vaj!) és elkeverjük.
- Majd szép lassan adagolva beleöntjük a a tejszínt is és addig verjük, míg krémes nem lesz.
A torta összerakása:
- A tortalapok tetejét egyenesre vágjuk, majd mindkét tortalapot félbevágjuk. Így 4 tortalapot kell kapnunk.
- Egy adag vajkrémet rakunk az első lapra, majd egyenletesen elkenjük. Ráhelyezzük a második lapot, ezt is megkenjük, majd addig folytatjuk a lépéseket, amíg az összes tortalap el nem fogy.
- A végén a tortát kívülről is átkenjük egy spatula segítségével.
- Az elkészült tortát a hűtőbe rakjuk egy 15 percre, hogy a vajkrém kívülről szilárduljon, majd eperrel és olvasztott csokoládéval díszítjük.
- Visszarakjuk a hűtőbe, és 2-3 óra múlva lehet is szeletelni.