Meggyes mentes

február 18, 2015

09_meggyes-mentes.jpg

Hétköznap este az ember nem szívesen áll neki egy több órán át tartó sütögetésnek. Viszont az sűrűn előfordul, hogy az emberre rájön a falhatnék (aminek képtelenség ellenállni), ezért mégiscsak összedob valamit. Na ez a recept tökéletes erre! Az elkészítési idő maximum fél óra, és utána már csak meg kell várni, hogy megsüljön. A gyors elkészítés ellenére pedig ez az egyik legjobban sikerült édesség, amit valaha megsütöttem :)

Hozzávalók:

A sütihez:

  • 200 g laktózmentes vaj/vagy margarin
  • 200 g aranybarna cukor
  • 50 g gluténmentes liszt
  • 140 g mandulaliszt
  • 3 tojás
  • 1/4 teáskanál sütőpor
  • 2 üveg meggybefőtt (egy meggybefőtt = 445 g)
  • 6 evőkanál meggylekvár
  • mandulapehely

A sodóhoz

  • 6 dl laktózmentes tej
  • 3 nagy tojás
  • 2 evőkanál gluténmentes liszt
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 30 g porcukor

---------------------

A süti elkészítése:

  1. A sütőt 160 ºC-ra előmelegítjük légkeveréssel.
  2. A meggybefőtt levét a lekvárral egy kis lábosban forralni kezdjük, míg 10-15 perc alatt be nem sűrűsödik.
  3. Ezt a szirupot összekeverjük a meggyel, és egy hőálló edény aljában elterítjük.
  4. A tészta alapanyagait összedolgozzuk, majd elterítjük a meggyen, ügyelve, hogy ne keveredjenek össze.
  5. Megszórjuk a tetejét mandulapehellyel, majd 1 óra alatt készre sütjük.

A sodó elkészítése:

  1. 1 dl tejjel és a liszttel kikeverünk 3 tojássárgáját.
  2. A maradék tejet (5 dl) felrakjuk forrni.
  3. Ha felforrt a tej, lassan hozzáöntjük a tojássárgás keveréket (folyamatos keverés mellett).
  4. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről.
  5. A tojásfehérjét habbá verjük a porcukorral, majd beleforgatjuk a krémbe.
  6. Visszatesszük a tűzre, és pár percet még forraljuk folyamatos keverés mellett.
  7. Hagyjuk hűlni kicsit, majd a sütivel melegen tálaljuk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása