Hétköznap este az ember nem szívesen áll neki egy több órán át tartó sütögetésnek. Viszont az sűrűn előfordul, hogy az emberre rájön a falhatnék (aminek képtelenség ellenállni), ezért mégiscsak összedob valamit. Na ez a recept tökéletes erre! Az elkészítési idő maximum fél óra, és utána már csak meg kell várni, hogy megsüljön. A gyors elkészítés ellenére pedig ez az egyik legjobban sikerült édesség, amit valaha megsütöttem :)
Hozzávalók:
A sütihez:
- 200 g laktózmentes vaj/vagy margarin
- 200 g aranybarna cukor
- 50 g gluténmentes liszt
- 140 g mandulaliszt
- 3 tojás
- 1/4 teáskanál sütőpor
- 2 üveg meggybefőtt (egy meggybefőtt = 445 g)
- 6 evőkanál meggylekvár
- mandulapehely
A sodóhoz
- 6 dl laktózmentes tej
- 3 nagy tojás
- 2 evőkanál gluténmentes liszt
- 2 teáskanál vaníliaaroma
- 30 g porcukor
---------------------
A süti elkészítése:
- A sütőt 160 ºC-ra előmelegítjük légkeveréssel.
- A meggybefőtt levét a lekvárral egy kis lábosban forralni kezdjük, míg 10-15 perc alatt be nem sűrűsödik.
- Ezt a szirupot összekeverjük a meggyel, és egy hőálló edény aljában elterítjük.
- A tészta alapanyagait összedolgozzuk, majd elterítjük a meggyen, ügyelve, hogy ne keveredjenek össze.
- Megszórjuk a tetejét mandulapehellyel, majd 1 óra alatt készre sütjük.
A sodó elkészítése:
- 1 dl tejjel és a liszttel kikeverünk 3 tojássárgáját.
- A maradék tejet (5 dl) felrakjuk forrni.
- Ha felforrt a tej, lassan hozzáöntjük a tojássárgás keveréket (folyamatos keverés mellett).
- Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről.
- A tojásfehérjét habbá verjük a porcukorral, majd beleforgatjuk a krémbe.
- Visszatesszük a tűzre, és pár percet még forraljuk folyamatos keverés mellett.
- Hagyjuk hűlni kicsit, majd a sütivel melegen tálaljuk.