Ha a hétvégéről (vagy netán a két ünnep közöttről) maradt egy kis édes tokaji borunk, akkor itt az ideje felhasználni! Egy kis almával finom kis süti dobható össze belőle minden cécó nélkül, kifejezetten gyorsan. Igaz, hogy élesztős a tészta, de nem kell sokat keleszteni, így a leghosszabb munkánk az lesz, hogy kivárjuk, amíg a sodó besűrűsödik:)
Hozzávalók:
A tésztához
- 300 g gluténmentes liszt
- 125 g puha laktózmentes vaj
- 30 g porcukor
- 1/2 dl laktózmentes tej
- 2 tojás
- 20 g friss vagy 10 g szárított élesztő
Az almás töltelékhez
- 1 kg alma
- 2 dl Tokaji édesbor (aszú vagy szamorodni)
- fél citrom leve
- 100 g porcukor
- 2-3 teáskanál fahéj
- 4 evőkanál étkezési keményítő (Haas)
A borsodóhoz
- 3 dl laktózmentes tej
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 50 g cukor
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- 1 tojássárgája
- fél dl Tokaji édesbor (aszú vagy szamorodni)
---------------------
A töltelék előkészítése:
- A meghámozott almát nagylyukú reszelőn lereszeljük.
- Összekeverjük a borral, cukorral, fahéjjal és a citrom levével.
- Félretéve állni hagyjuk.
A tészta elkészítése:
- A tészta alapanyagait homogén tésztává gyúrjuk.
- Félretesszük pihentetni/keleszteni egy 10-15 percre.
A torta összerakása:
- A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra.
- Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
- A tésztát 4 felé osztjuk és egyesével fél-egy centi vastagra nyújtjuk.
- A tortaforma aljára helyezünk egy lapot, majd rá az alma 1/3-át. Megint egy tésztalap, megint egy adag alma. Ugyanez ismét, majd az utolsó tésztalappal lefedjük.
- A tetejét megkenjük tejjel és beszórjuk cukorral, majd kb. 50 perc alatt megsütjük.
A borsodó elkészítése:
- A tejet felforraljuk.
- Egy külön hőálló tálba kiszedünk pár evőkanál felforralt tejet és a cukorral, vanília aromával, keményítővel és tojássárgájával csomómentesre keverjük.
- A csomómentes elegyet visszaöntjük a maradék tejhez és közepes lángon tovább főzzük.
- Ha már kezd besűrűsödni, hozzáadjuk a bort, és addig főzzük, amíg el nem éri a megfelelő sodó-állagot.
- Az elkészült mártással tálaljuk a süteményt.