Málnás keserűcsokitorta

február 09, 2015

07_malnas-keserucsokitorta.jpg

Egy alap piskótás torta (tojás, cukor, liszt) nem kis gondot tud okozni, ha gluténmentes változatban szeretnénk elkészíteni. A piskóta szinte sose lesz olyan könnyű és puha, mint várnánk, ezért nem árt, ha az ember szeret kísérletezni. Erre jó példa a brownie torta is, ahol a sima piskótát brownie-tésztával helyettesítettük.

Gyors kitérő: a muffinban viszont az a jó, hogy a tésztájába alapból több nedves anyag kell (tojás, tej, vaj), mint például egy piskótába, ezért a gluténmentes muffin egy kis plusz segítséggel (fiber husk) ugyanolyan finom lehet, mint az eredeti. (Ígérem, hamarosan jön egy jó alapmuffin recept is:)

Szóval a mai trükk, hogy hagyományos piskóta helyett egy muffintésztaszerű piskótát sütünk, így elérve a kívánt állagot, majd ezt a vaníliás tésztát töltjük meg lekvárral és keserűcsoki-krémmel. Pár óra hűtőben szilárdulás után már kész is az endorfinbomba:)

Hozzávalók:

Egy piskótalaphoz (mivel 3 kell majd belőle, bevásárlásnál értelemszerűen szorozd be hárommal :) )

  • 150 g laktózmentes vaj/vagy margarin
  • 150 g porcukor
  • 150 g gluténmentes liszt
  • 8 g sütőpor
  • 10 g fiber husk - hétköznapi nevén utifű maghéj
  • 2 tojás
  • 1 dl laktózmentes tej
  • 1 teáskanál vaníliaaroma

A csokoládétöltelékhez

A csokoládémázhoz

Ezenkívül:

  • málna
  • málnalekvár

---------------------

A csokoládéhab elkészítése:

  1. Először a csokit készítjük el, mert kicsit hűlnie kell, hogy kenhető legyen.
  2. A 125 g vajat egy vastag aljú lábosban felolvasztjuk a cukorral, tejszínnel és csokoládéval.
  3. Ha felolvadt, megvárjuk, míg szobamelegre hűl, és robotgéppel elkezdjük habosra verni.
  4. Közben hozzáadjuk a kakaóport és a másik adag vajat.
  5. Ha már jól felvertük, hűvös helyre félretesszük.

A tészta elkészítése:

  1. A sütőt 200 ºC-ra előmelegítjük légkeveréssel.
  2. 3 tortalapot fogunk készíteni, egyesével (azaz egyszerre csak egy adag nyerstésztát állítunk össze). Így egy kicsit hosszadalmasabb lesz, de érdemes így tenni. Ha ugyanis egyszerre állítanánk össze a teljes adagot, akkor az első tortalapok kisütése alatt a többi tészta állna, a nyerstésztának azonban nem tesz jót az állás: besűrűsödik tőle).
  3. Szóval: a tészta alapanyagait összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt tortaformában 20 perc alatt készre sütjük.
  4. Ha megsült, rácson hagyjuk kihűlni.
  5. Közben bekeverjük a második tésztalapot, kisütjük azt is, majd ugyanezt tesszük a harmadikkal is.

A torta összerakása:

  1. Fogjuk az első tortalapot, ízlés szerint megkenjük málnalekvárral, majd a csokihab felével.
  2. A második tortalap alját is megkenjük málnalekvárral, majd ráfordítjuk az első lapra és a tetejét is megkenjük a lekvárral, majd a habbal.
  3. A harmadik lap alját is megkenjük málnalekvárral, majd rárakjuk a tortára.
  4. A csokit vízgőz fölött felolvasztjuk, majd amikor felolvadt, hozzáöntjük az étolajat, alaposan elkeverjük, majd ráöntjük a torta tetejére.
  5. Málnával díszítjük, majd 1-2 óra hűtés után már tálalhatjuk is:)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása