Sütőben sült cider fánk

március 07, 2015

11_ciderfank.jpg

A fánk bizony nem csak olajban sütve jó, sőt! Sütőben sütve ki lehet hagyni belőle az olajban tocsogást és az élesztőt - ezek elhagyása pedig csak jót tesz az ember egészségének. Ezen felül a süthető tészta jobban is variálható.

A tengerentúlon a cider nem teljesen olyan, mint idehaza. Az alkoholos italon kívül a sima almalevet/almaszószt is cidernek hívják, és sűrűn használják a sütésben-főzésben a víz vagy az ásványvíz helyettesítésére. Ezzel gazdagítják a készítendő étel ízét.

Mivel az idehaza kapható cider márkák nagy része gluténmentes (pl. a két leggyakoribb: a Strongbow és a Somersby, és a 100%-ig magyar gyártású és tényleg minőségi Czider is), így mi is kipróbálhatjuk, milyen egy sütirecept ciderrel megbolondítva. Plusz mi még belereszelünk egy egész almát is, hogy még teljesebb legyen az íze, és hogy rostokkal is gazdagítsuk.

Mindehhez jön még egy kis fahéj, egy kis szerecsendió, egy kis szegfűszeg, és kész is ez a télbúcsúztató finomság:)

Hozzávalók:

A tésztához

  • 250 g gluténmentes liszt
  • 110 g kristálycukor
  • 10 g fiber husk (másik nevén: útifű maghéj)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só
  • fél teáskanál őrölt szegfűszeg vagy szegfűbors
  • fél teáskanál őrölt szerecsendió
  • egy teáskanál őrölt fahéj
  • 160 ml cider
  • 1 alma - kislyukú reszelőn lereszelve a levével együtt
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál olaj

A mázhoz/díszítéshez

  • 120 g porcukor
  • fél teáskanál őrölt szerecsendió
  • 2-3 evőkanál cider
  • 120 g kristálycukor
  • 1 teáskanál fahéj

 

---------------------

A tészta elkészítése:

  1. A sütőt 170 ºC-ra előmelegítjük légkeveréssel.
  2. A száraz összetevőket (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, fiber husk, fűszerek) egybeöntjük és összekeverjük.
  3. Egy külön tálban a folyékony hozzávalókat (cider, tojás, reszelt alma, vanília, olaj) és elkeverjük.
  4. A száraz keveréket összekeverjük a folyékonnyal, és 5  percre félretesszük állni, hogy összeálljon.
  5. Egy fánk sütőformát kiolajozunk.
  6. Habzsákba töltjük a tésztát és a formákba nyomjuk.
  7. 10 perc alatt készre sütjük - ha megnyomod a fánkot, szivacsosan "vissza kell ugrania"
  8. A fánkot rácson hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

A díszítés elkészítése:

  1. Egy tálkában összekeverjük a porcukrot, a cidert és a szerecsendiót - kanalanként adjuk a szerecsendiós cukorhoz a cidert, amíg el nem érjük a megfelelő állagot a mártogatáshoz.
  2. Egy másik tálkában összekeverjük a kristálycukrot és a fahéjat.
  3. A kihűlt fánkokat először belemártjuk fejjel lefelé a porcukros mázba, majd amint lecsöpögtettük kicsit, belemártjük a fahéjas cukorba és félretesszük szilárdulni.
  4. Ha eléggé kiszáradt, már fogyaszthatjuk is:)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása