A tökéletes gluténmentes palacsinta

január 17, 2015

03_tokeletes-glutenmentes-palacsinta.jpg

Figyelem, alaprecept következik!:) S bár alap, ez nem jelenti azt, hogy meg lehetne úszni ügyeskedés nélkül, ha a célunk az, hogy hagyományos ízeket (vagy méginkább: hagyományos textúrákat) alkossunk újra gluténmentes változatban.

A gluténmentes liszteknek van egy furcsa tulajdonságuk: egy kicsit mintha be lennének lassulva. Az ember csak adja hozzá a lisztet a tésztához, és hamarosan azt veszi észre, hogy már 10 dekával is túljár a hagyományos recept lisztmennyiségén, de még mindig folyik az egész. Aztán bumm, eltelik egy kis idő, és a fakanál megáll a masszában. Ez sok más mellett igaz a nokedli- vagy épp a palacsintatésztára is. Ráadásul amikor észbe kap a liszt, hogy össze kéne állnia, akkor viszont nem rest, és dupla olyan sűrű lesz, mint várnánk. A megoldás: érdemes kivárni, és utána visszahígítani. Itt is ez fog történni. Jó étvágyat hozzá:)

Hozzávalók:

  • 200 g Schär Mix B gluténmentes liszt
  • 5 dl laktózmentes tej
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 dl ásványvíz
  • 1 dl étolaj
  • + 1-2 dl laktózmentes tej

---------------------

  1. A hozzávalókat összekeverjük (a plusz laktózmentes tej kivételével). Egy hígabb tésztát fogunk kapni, de nem kell megijedni.
  2. Az összekevert tésztát félretesszük 15 percre. Néha megkavargatjuk, és az aljára ülepedett sűrűjét újra elkeverjük.
  3. Olyan 15 perc elteltével azt vesszük észre, hogy a tészta eléggé besűrűsödött. Ekkor a plusz 1-2 dl tejjel felhígítjuk normál palacsintatészta állagúvá.
  4. Egy kis bögrében a tűzhely mellé készítünk egy adag étolajat.
  5. A felmelegített palacsintasütőt kikenjük étolajjal, és mehet bele az első adag palacsinta.  Ha barnul a széle, megfordítjuk, majd a másik oldalát is megsütjük.
  6. Minden adag elkészülte után, és a következő adag előtt átkenjük olajjal a serpenyőt (én egy összegyűrt papírtörlő galacsint szoktam beletunkolni az olajos bögrébe, és azzal átkenni).
  7. Így sütögetünk, amíg el nem fogy.
  8. Ha elkészült, tetszés szerint választott töltetékkel töltjük, és feltekerjük.
  9. Érdemes a megmaradt palacsintákat is hűtőbe tétel előtt feltekerni, mert hidegen már nehezebben tekerhető, viszont feltekerve, másnaposan is ugyanolyan finom:)

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása