Figyelem, alaprecept következik!:) S bár alap, ez nem jelenti azt, hogy meg lehetne úszni ügyeskedés nélkül, ha a célunk az, hogy hagyományos ízeket (vagy méginkább: hagyományos textúrákat) alkossunk újra gluténmentes változatban.
A gluténmentes liszteknek van egy furcsa tulajdonságuk: egy kicsit mintha be lennének lassulva. Az ember csak adja hozzá a lisztet a tésztához, és hamarosan azt veszi észre, hogy már 10 dekával is túljár a hagyományos recept lisztmennyiségén, de még mindig folyik az egész. Aztán bumm, eltelik egy kis idő, és a fakanál megáll a masszában. Ez sok más mellett igaz a nokedli- vagy épp a palacsintatésztára is. Ráadásul amikor észbe kap a liszt, hogy össze kéne állnia, akkor viszont nem rest, és dupla olyan sűrű lesz, mint várnánk. A megoldás: érdemes kivárni, és utána visszahígítani. Itt is ez fog történni. Jó étvágyat hozzá:)
Hozzávalók:
- 200 g Schär Mix B gluténmentes liszt
- 5 dl laktózmentes tej
- 2 tojás
- 2 evőkanál cukor
- 1 dl ásványvíz
- 1 dl étolaj
- + 1-2 dl laktózmentes tej
---------------------
- A hozzávalókat összekeverjük (a plusz laktózmentes tej kivételével). Egy hígabb tésztát fogunk kapni, de nem kell megijedni.
- Az összekevert tésztát félretesszük 15 percre. Néha megkavargatjuk, és az aljára ülepedett sűrűjét újra elkeverjük.
- Olyan 15 perc elteltével azt vesszük észre, hogy a tészta eléggé besűrűsödött. Ekkor a plusz 1-2 dl tejjel felhígítjuk normál palacsintatészta állagúvá.
- Egy kis bögrében a tűzhely mellé készítünk egy adag étolajat.
- A felmelegített palacsintasütőt kikenjük étolajjal, és mehet bele az első adag palacsinta. Ha barnul a széle, megfordítjuk, majd a másik oldalát is megsütjük.
- Minden adag elkészülte után, és a következő adag előtt átkenjük olajjal a serpenyőt (én egy összegyűrt papírtörlő galacsint szoktam beletunkolni az olajos bögrébe, és azzal átkenni).
- Így sütögetünk, amíg el nem fogy.
- Ha elkészült, tetszés szerint választott töltetékkel töltjük, és feltekerjük.
- Érdemes a megmaradt palacsintákat is hűtőbe tétel előtt feltekerni, mert hidegen már nehezebben tekerhető, viszont feltekerve, másnaposan is ugyanolyan finom:)