A brownie tészta a gluténmentes sütésben jó barát lehet - főleg, ha az ember odafigyelve készíti -, hiszen eleve egy kevésbé száraz, masszív tésztáról van szó. Viszont igen tömény, ezért is passzol hozzá jól a könnyű csokikrém és az erdei gyümölcs. A mai recept kapott egy kis csavart: a gyümölcs mellett egy kis csokoládé ganache is ellensúlyozza keserűségével a csokikrém édességét.
Ugyan nem a leggyorsabb, de igen könnyű recept. Semmi turpisság nincs benne, kezdőknek is ajánlott:)
Hozzávalók:
A tortalaphoz
- 200 g étcsokoládé
- 200 g puha laktózmentes vaj
- 1 dl víz
- 250 g átszitált gluténmentes liszt
- 25 g kakaópor
- 150 g porcukor
- 150 g kristálycukor
- 3 tojás
- 1 tojássárgája
- 75 ml laktózmentes tejföl
- 1 zacskó sütőpor
A csokoládé habhoz
- 100 g minimum 60%os étcsokoládé
- 1 dl laktózmentes habtejszín
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 200 g laktózmentes vaj
- 150 g porcukor
A csokoládé ganache-hoz
- 1 evőkanál laktózmentes vaj
- 150 ml laktózmentes habtejszín
- 150 g étcsokoládé
---------------------
A tészta elkészítése:
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük légkeveréssel.
- Közepes lángon egy edényben felolvasztjuk a vajat a csokoládét a vízzel, majd félretesszük amíg kihűl.
- A lisztet a sütőport a cukrokat és a kakaúport összekeverjük egy külön tálban.
- A tejfölt a tojásokkal és a sárgájával habosra verjük, majd belekeverjük az olvasztott csokoládés, vajas, vizes keveréket is.
- Kanalanként hozzákeverjük a lisztes keveréket is és csomómentesre keverjük.
- 3 felé osztjuk a kész tésztát és egy sütőpapírral kibélelt tortaformában egyesével 15-20 perc alatt készre sütjük a lapokat. (kicsit olyannak kell lennie mint egy brownie tésztának= nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad és szétesik)
A csokoládéhab elkészítése:
- A csokoládét vízfürdő fölött felolvasztjuk, majd hagyjuk kézmelegre lehűlni.
- A vajat habosra verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliaaromát és a tejszínt, és ezekkel együtt is habosra verjük.
- A vajkrémhez hozzáadjuk a kézmelegre hűlt olvasztott csokoládét, és a hűtőben pihentetjük 10-15 percet.
A csokoládé ganache elkészítése:
- A tejszínt a vajjal és a csokoládéval egy vastag aljú edényben felforraljuk, majd hagyjuk kézmelegre hűlni.
- Ha lehűlt, robotgéppel ezt is habosra verjük.
A torta összerakása:
- Az első tortalapra rákenjük a csokoládéhab felét és megszórjük gyümölccsel.
- Majd a második törtalapra kerül a csokoládéhab másik fele, és szintén egy adag gyümölcs.
- A legfelső tortalapra a csokoládé ganache kerül, és szintén egy adag gyümölcs.
- Hűtőben kb. 1-1,5 óra alatt megszilárdul, és lehet is enni.