Egy alap piskótás torta (tojás, cukor, liszt) nem kis gondot tud okozni, ha gluténmentes változatban szeretnénk elkészíteni. A piskóta szinte sose lesz olyan könnyű és puha, mint várnánk, ezért nem árt, ha az ember szeret kísérletezni. Erre jó példa a brownie torta is, ahol a sima piskótát brownie-tésztával helyettesítettük.
Gyors kitérő: a muffinban viszont az a jó, hogy a tésztájába alapból több nedves anyag kell (tojás, tej, vaj), mint például egy piskótába, ezért a gluténmentes muffin egy kis plusz segítséggel (fiber husk) ugyanolyan finom lehet, mint az eredeti. (Ígérem, hamarosan jön egy jó alapmuffin recept is:)
Szóval a mai trükk, hogy hagyományos piskóta helyett egy muffintésztaszerű piskótát sütünk, így elérve a kívánt állagot, majd ezt a vaníliás tésztát töltjük meg lekvárral és keserűcsoki-krémmel. Pár óra hűtőben szilárdulás után már kész is az endorfinbomba:)
Hozzávalók:
Egy piskótalaphoz (mivel 3 kell majd belőle, bevásárlásnál értelemszerűen szorozd be hárommal :) )
- 150 g laktózmentes vaj/vagy margarin
- 150 g porcukor
- 150 g gluténmentes liszt
- 8 g sütőpor
- 10 g fiber husk - hétköznapi nevén utifű maghéj
- 2 tojás
- 1 dl laktózmentes tej
- 1 teáskanál vaníliaaroma
A csokoládétöltelékhez
- 125 g laktózmentes vaj
- 300 ml laktózmentes habtejszín
- 270 g étcsokoládé
- 25 g porcukor
- 60 g laktózmentes vaj - puha!
- 20 g kakaó
A csokoládémázhoz
- 180 g étcsokoládé
- 3 evőkanál étolaj
Ezenkívül:
- málna
- málnalekvár
---------------------
A csokoládéhab elkészítése:
- Először a csokit készítjük el, mert kicsit hűlnie kell, hogy kenhető legyen.
- A 125 g vajat egy vastag aljú lábosban felolvasztjuk a cukorral, tejszínnel és csokoládéval.
- Ha felolvadt, megvárjuk, míg szobamelegre hűl, és robotgéppel elkezdjük habosra verni.
- Közben hozzáadjuk a kakaóport és a másik adag vajat.
- Ha már jól felvertük, hűvös helyre félretesszük.
A tészta elkészítése:
- A sütőt 200 ºC-ra előmelegítjük légkeveréssel.
- 3 tortalapot fogunk készíteni, egyesével (azaz egyszerre csak egy adag nyerstésztát állítunk össze). Így egy kicsit hosszadalmasabb lesz, de érdemes így tenni. Ha ugyanis egyszerre állítanánk össze a teljes adagot, akkor az első tortalapok kisütése alatt a többi tészta állna, a nyerstésztának azonban nem tesz jót az állás: besűrűsödik tőle).
- Szóval: a tészta alapanyagait összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt tortaformában 20 perc alatt készre sütjük.
- Ha megsült, rácson hagyjuk kihűlni.
- Közben bekeverjük a második tésztalapot, kisütjük azt is, majd ugyanezt tesszük a harmadikkal is.
A torta összerakása:
- Fogjuk az első tortalapot, ízlés szerint megkenjük málnalekvárral, majd a csokihab felével.
- A második tortalap alját is megkenjük málnalekvárral, majd ráfordítjuk az első lapra és a tetejét is megkenjük a lekvárral, majd a habbal.
- A harmadik lap alját is megkenjük málnalekvárral, majd rárakjuk a tortára.
- A csokit vízgőz fölött felolvasztjuk, majd amikor felolvadt, hozzáöntjük az étolajat, alaposan elkeverjük, majd ráöntjük a torta tetejére.
- Málnával díszítjük, majd 1-2 óra hűtés után már tálalhatjuk is:)