Gluténmentes gyümölcsös pite

március 15, 2015

13_pite.jpg

A pitéket kifejezetten szeretem: formás, gyümölcsös, finom. A tésztáján egyáltalán nem vehető észre, hogy gluténmentes alapanyagokból készült (ezt azok a búzaliszten élők mondják, akik 15 perc alatt eltüntettek egy teljes piteformányit belőle). Nem utolsó sorban pedig gyorsan elkészíthető és bármilyen gyümölccsel (még fagyasztottal is) finom. 

Az igazi pitetészta omlós, de mégis egyben van. Gluténmentes változatban persze kihívás olyan tésztát készíteni, amit eredetileg csak a liszt és - pont a benne lévő - glutén tart össze, de egy kis trükkel minden megoldható:)

Szóval ez egy aduász pitetészta recept, kísérletezgessetek vele bátran különböző töltelékek, formák kipróbálásával.

Hozzávalók:

A tésztához

  • 300 g gluténmentes liszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 200 g laktózmentes vaj - puha , kockázott
  • 1 tojás
  • 1-2 evőkanál jeges víz
  • 10 g fiber husk (útifű maghéj)

A töltelékhez

  • ¾ kg gyümölcs
  • 150 g cukor
  • 1 citrom leve
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 35 g étkezési keményítő

---------------------

  1. A tészta alapanyagait összemorzsoljuk, majd összegyúrjuk.
  2. Ha kész, becsomagoljuk folpackba, és berakjuk az egészet a hűtőbe egy fél órára.
  3. A sütőt előmelegítjük 200 ºC-ra.
  4. Az gyümölcsöt felkockázzuk, majd a porcukorral, keményítővel, vaníliával, citromlével összekeverjük.
  5. A tésztából egy ökölnyit félreteszünk, a többit kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy piteformát, úgy, hogy a tészta kb. 2 cm-re túllógjon a peremén.
  6. Ebbe beletöltjük a gyümölcsöt.
  7. A maradék tésztát rámorzsoljuk a pite tetejére.
  8. 200 ºC-on egy óráig sütjük.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása