Citromos epres mákos scone

április 28, 2015

15_scone.jpg

A scone egy skót teasütemény (hivatalosan: édes pogácsa). Számtalan variációja létezik különböző magvakkal, gyümölcsökkel keverve. Tökéletesen elkészíthető gluténmentes változatban, mivel alapvetően egy szárazabb, tömény süteményről beszélünk. Sűrű tésztájának köszönhetően igen laktató, így a reggeli tea/kávé mellé is tökéletes kísérő.

Maga a sütés ennél az édességnél is igényel némi előkészületet: a vajat le kell fagyasztani! A vajból ugyanis sütés közben - az olvadás hatására - gőz is keletkezik, ami a kelleténél jobban "felfújhatja" a tésztát. Ha azonban lefagyasztjuk a vajat, elkerülhetjük ezt a "felfújódást": mire a sütés alatt megolvad a vaj, addigra a tészta már összesül, és nem tudja azt levegősíteni. Így lesz belőle igazi tömény, omlós scone-tészta. A vajat elég egy-két órára bedobni a mélyhűtőbe, utána reszeljük le, és már készíthetjük is a tésztát, ahogyan a receptben van - nem túldolgozva és minél gyorsabban:)

Hozzávalók:

A süteményhez

  • 260 g gluténmentes liszt
  • 120 g laktózmentes vaj - lefagyasztva, lereszelve
  • 80 g cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • fél teáskanál só
  • 3 teáskanál mák
  • 1 citrom leve
  • 1 citrom héja - lereszelve
  • 120 ml laktózmentes tejszín
  • 1 nagy tojás
  • 1 teáskanál vanília
  • 150 g felkockázott eper
  • nádcukor/barnacukor hintéshez - ha nincs, kristálycukor is megteszi

A citrom mázhoz 

  • 1 citrom leve
  • 120 g porcukor
  • 1-2 evőkanál laktózmentes tejszín

---------------------

A tészta elkészítése:

  1. A sütőt 200 ºC-ra előmelegítjük légkeveréssel.
  2. Keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót és mákot.
  3. Adjuk hozzá a citromlevet, a citrom héját, és keverjük el.
  4. Reszeljük bele a vajat, vagy - ha már lereszeltük - öntsük bele.
  5. Morzsoljuk össze a tésztát darabosra. Nem szabad eldolgozni teljesen a vajat és gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől.
  6. Egy külön tálkában keverjük össze a tejszínt, tojást és vaníliát, majd adjuk a lisztes keverékhez.
  7. Gyorsan, határozott mozdulatokkal dolgozzuk össze a tésztát.
  8. Egy spatulával vagy kanállal óvatosan forgassuk bele az epret.
  9. Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük át a tésztát és formázzunk belőle egy kb. 20 cm átmérőjű lepényt.
  10. Ezt a lepényt szeljük fel 8 szeletre, majd a szeleteket távolítsuk el kicsit egymástól. Szórjuk meg a tetejüket a nádcukorral vagy barnacukorral.
  11. 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.
  12. Ha elkészült, rácson langyosra hűtsük le.

A máz elkészítése:

  1. Amíg hűl a süti, elkészítjük a mázat.
  2. A porcukrot keverjük el a citrom levével. Nem kell megijedni, ha nagyon csomós, kevergessük tovább, amíg szép krémes nem lesz. Ha egyáltalán nem akar folyós lenni, pár kanál tejszínnel segíthetünk neki.
  3. Emeljük ki a mázból a keverő eszközt - a máz állaga akkor megfelelő, ha a keverőeszközről lecsorduló máz nem azonnal vegyül el az edényben lévő mázzal, hanem egy kicsit "megmarad".
  4. A langyos sütire csorgassuk rá a mázat és várjuk meg míg teljesen ki nem hűl.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása